Hayatta geleceği tercihler belirler

HANÖNÜNÜN TARİHÇESİ

İlçemiz yerleşim yeri olarak Kızılırmak'ın bir kolu olan Gökırmak Vadisi üzerinde kurulmuştur. Hanönü ismini ise ilçemizde bulunan Tarihi Han'dan almıştır. İlçemiz tarih boyunca değişik uygarlıkların kurulup yok olduğu bir bölgede bulunmaktadır. Bunlardan en önemli kavimler ise Kaşgarlar, Etiler, Paflagonyalılar, Romalılar, Lidyalılar, Pontuslar, Bizanslılar, Candaroğulları devri gibi, Roma ve Bizans çağına ait iskan yeri ve yerleşme bölgelerinin en önemlilerinden biridir.

1957 yıllarında Adliye Teşkilatı kurulmuş ve birkaç yıl içerisinde faaliyetine son verilmiştir. Önce bucak Müdürlüğü kaldırılmış daha sonra da Nüfus Memurluğu kaldırılmış olup, Hanönü Bucağından Köy Muhtarlığı haline getirilmiştir.

30 Aralık 1988 tarihinde Kastamonu ili Taşköprü ilçesi Gökçeağaç Bucağı'na bağlı Hanönü Köyünde Hanönü ismiyle Belediye kurulması 1580 sayılı Kanun'un 7469 sayılı Kanun'da değişik 7.maddesi gereğince uygun görülmüştür.

Hanönü Kasabası Merkez olmak üzere, 3644 sayılı 130 ilçe kurulması Hakkında Kanun'la Kastamonu ilimizde Hanönü adıyla ilçe kurulmuştur. İlçemizin kuruluş tarihi 20 Mayıs 1990'dır.

İlçemiz Kastamonu iline 70 km uzaklıktadır. Doğusunda Sinop ili'ne bağlı Boyabat ilçesi, batısında Taşköprü, kuzeyinde Ayancık ilçesi, güneyi ise kısmen Boyabat ve Taşköprü ilçeleri ile çevrilidir.

Coğrafi konum olarak İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi arasında geçit bölgesi olduğundan her iki bölgeye has karasal bir iklime sahiptir. Bölge olarak geçit bölgesi olduğundan değişik iklimler yaşanmaktadır. Bazı yıllarda İç Anadolu Bölgesine özgü karasal iklim hüküm sürmekte bazı yıllar ise Karadeniz Bölgesine özgü bol yağışlı ılıman iklim görülmektedir.

İl topraklarının en doğu ucunda yer alan ilçemiz' in rakımı 415 metredir. 20 köyü ile 490 km2 lik alana yayılan ilçe Kastamonu'yu Sinop ve Samsun'a bağlayan Devlet Karayolu üzerinde yer alır.

İlçenin nüfus varlığının gelişmemesinin en önemli nedeni diğer illere olan göçtür. Bu illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir gelmektedir.