HANÖNÜ DE KENDİR EKİMİ YAPILACAK

Kastamonu'nun Hanönü ilçesinde bir kadın girişimci, yıllardır ekimi yapılmayan kendir bitkisinin ekimine başladı.
Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethi sırasında Haliç'ten gemilerin kızaklarla çekildiği urganların yapımında kullanılan Taşköprü ilçesinde yetişen kendir, coğrafya ve tarih sayfalarından silinme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış, Taşköprü'de bulunan Kendir Fabrikasının kapanması ve ardından Seka Kağıt Fabrikasının özelleşmesinin ardından bölgede kendir ekimi tamamen durmuştu. Hanönü ilçesinde yaşayan Fatma Topuz adlı kadın girişimci de evinin altına kurduğu küçük bir atölye ile kendirden yapılan ürünler üretmeye başlayarak yurt dışına ihraç etme durumuna geldi.
Uzun yıllardır bölgede ekimi dahi yapılmayan kendirden çeşitli ürünler yaparak yurt dışına ithal etmeye başladığını söyleyen Fatma Topuz, geçen yıl Samsun Vezirköprü ilçesinde kendir ekimi yaptırdığını, bu sene Hanönü ilçesinde vatandaşlardan kiraladığı 40 dönüm tarlaya kendir ekimi yaptırdığını ifade etti. Evinin altındaki dükkanda kurmuş olduğu atölyede üretim yaptığını anlatan Topuz, 7 kişiyi de iş sahibi yaptı. Topuz ayrıca, 1000 metrekare alan bulunan bir yere 30 kişinin istihdam edileceği kapalı bir iş yeri kurmak istediğini, fakat şimdiye kadar 2 kere müracaat etmesine rağmen Kastamonu'da kendir ekimi yapılmadığı için ruhsat alamadığını kaydetti.